Pro-Team Nonprofit Kft.

ÉrtékVagy! program

ÉrtekVagy Konferencia
ÉrtekVagy Konferencia

A „Pro-Team” Rehabilitációs Nonprofit Kft. 2022. január 27-én büszkén tett eleget az Érték Vagy! program kiállításra való felkérésre, mely Budapesten a Bálnában került megrendezésre. A konferencia házigazdája Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár volt.

Az ÉrtékVagy! programot azért indította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma útjára 2020-ban, hogy felhívja a megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek értékeire a társadalom figyelmét. Értéket képviselnek nemcsak a munkában, hanem a mindennapjainkban, a közös gondolkodásban, a közösségi programokban, a művészetben. Jótékonykodás helyett az önállóságra, önértékelésre kell építenünk.

A folyamatosan erősödő magyar gazdaságnak, valamint a közös társadalmi felelősségvállalásnak köszönhetően egyre nagyobb erőket mozgósíthatunk a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának a bővítésére. Olyan nemzetgazdasági érdek ez, ahol a legnagyobb gazdasági vállalatok, a hazai kisvállalkozások és az állam érdekei összeérnek. Az esélyteremtés azonban nem kizárólag az állam feladata. Az önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek mellett szükség van olyan cégekre, aki az üzleti tevékenységük mellett a társadalmi célokra is figyelmet szentelnek.

ÉrtekVagy Konferencia
ÉrtekVagy Konferencia
ÉrtekVagy Konferencia

Maga a Konferencia

Egy FÓRUM, ahol nemcsak elmondjuk, de meg is mutatjuk az állami és piaci szektor nemzetformáló együttműködését!

Egy KONFERENCIA, ahol “kiszámoljuk” a felelősségvállalás gazdasági és morális értékét!

Egy MŰHELY, ahol jól hallható a foglalkoztatás közösségteremtő motorja!

Egy TALÁLKOZÁSI PONT, ahol kitapintható a #csakegyütt sikerülhet!

A konferencia leírása és a program sorozata az alábbi linken megtekinthető:

https://www.ertekvagykonferencia.hu/

ÉrtekVagy Konferencia
ÉrtekVagy Konferencia
ÉrtekVagy Konferencia

Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása

A Kormány célja, hogy minden megváltozott munkaképességű személy, aki szeretne, az tudjon a lehetőségeihez mérten munkát végezni, munkajövedelemből tartsa el magát és családját.

Amikor 2011-ben a Kormány a megváltozott munkaképességű emberek támogatási rendszerét átalakította, azt alapozta meg, hogy aki szeretne dolgozni, az tudjon is, lebontva ezáltal azt a képzettársítást a fejekben, mely szerint a „megváltozott képesség” az „megszűnt képesség”-et, „értéket előállítani nem képes állapot”-ot jelent.

A cél az, hogy morálisan és gazdaságilag is, ne csak jók legyünk a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, hanem a legjobbak a térségben.

2020 elején Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elindította az Érték Vagy! programot, nemzetközi cégóriások és hazai vállalkozások tapasztalatait csatornázták be a programba – ők azt állítják, hogy egy munkahelyen százalékos arányban a foglalkoztatók elégedettebbek a megváltozott munkaképességű munkavállalójukkal, mint a többi dolgozóval. Mert motiváltabbak, elkötelezettebbek, vélhetően ez az oka, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kevesebb adót fizetnek és több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak.

ÉrtekVagy Konferencia

A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek foglalkozási rehabilitációját egy jól kidolgozott, egymásra épülő rendszer segíti.

Alapvetően három foglalkoztatási formában történik a megváltozott munkaképességű személyek fejlesztése:

  1. A fejlesztő foglakoztatásban a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg, hajléktalan személyek vehetnek részt. Kiemelt cél az egyén felkészítése az önálló munkavégzésre, vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.
  2. A rehabilitációs célú, akkreditált munkáltatóknál zajló védett foglalkoztatás a megváltozott munkaképességű személyek számára biztosított, akik nehezen tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.
  3. A nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedést több intézkedés segíti, például a munkáltatóknak nyújtott szociális hozzájárulás fizetési járulékkedvezmény, a rehabilitációs kvóta ösztönző hatása, bértámogatás, egyéb szemléletformáló programok.

Az eredményeket legjobban a célcsoport foglalkoztatási mutatója szemlélteti:

  • A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási szintje a 2010. évi 18%-ról napjainkra 44%-ra emelkedett.
  • Ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű honfitársunk tartja el munkából magát és családját.

Elérhetőségeink:

© Pro-Team Nonprofit Kft.